INTERVIEW IN WOORTBLINDBLAD
Ergo: EGO VICI Coaching
door Chris de Boer
Zo af en toe komt er bij de redactie een verzoek binnen om een advertentie te mogen plaatsen. Dit keer wordt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld, want Ingrid Schorsch heeft een coaching bureau opgericht. Een jaar geleden heb ik nog een interview met haar gehad naar aanleiding van haar scriptie over de beperkingen en arbeidsbeleving van volwassenen met dyslexie (zie WB1 van maart 2012). Toch maar eens navragen hoe en waarom deze stap zo snel is gezet.
Ingrid heeft haar verhaal al in een ‘mindmap’ gezet en steekt meteen van wal.
“Het onderzoek voor mijn scriptie was eigenlijk ook een onderzoek naar mezelf en naar mijn eigen dyslexie. Na het behalen van mijn diploma Hbo Toegepaste Psychologie A&O is mijn interesse voor het onderwerp dyslexie blijven bestaan. Vervolgens diende de vraag zich aan wat ik ermee wilde gaan doen?” Ingrid wil het liefst volwassen dyslecten helpen en bijstaan. Niettemin twijfelde ze of ze dit wel zou kunnen? Zij vond dit best wel spannend.
“Na mijn studie heb ik nog een bijscholing gevolgd bij Sjan Verhoeven van Dynamika.” Zij heeft haar fantastisch op weg geholpen. Ook heeft zij eerder nog ondersteuning gehad van een logopedist op verwijzing van GZ-psycholoog uit Heerlen. Na haar eigen zoektocht en met deze hulp heeft ze de stap durven zetten om een eigen bedrijf te starten.
In maart 2012 was het zover en kon zij de deuren van haar praktijk openen. De eerste klanten kwamen al snel! Door haar kennis en inzicht ziet Ingrid snel tegen welke barrières haar klanten aanlopen als gevolg van dyslexie. Haar dyslexie is hierbij een voordeel. Problemen doen zich vaak voor op het werk, tijdens de studie of in het dagelijkse leven van de klanten. Afhankelijk van de aard van de problematiek geeft zij hun handvatten via coaching of één of meerdaagse trainingen.
“Ik ben ervaringsdeskundige als het gaat om dyslexie, maar kan mensen ook vanuit mijn studie weer op het goede spoor zetten. Kortom ik weet waar ik het over heb en kan vrij snel doorzien waar ik mijn klant mee kan helpen”; aldus een enthousiast vertellende Ingrid. Het is een uitdaging voor Ingrid om samen met de klant naar manieren te zoeken om de dyslexie voor hem of haar hanteerbaar te maken. “Als ik mijn klant daarmee op weg kan helpen en ervaar dat iemand echt vooruit gaat, geeft mij dit de grootste voldoening”.
De confrontatie met problemen
Op de vraag of ze ook s’ nachts nog wel eens piekert over de problemen die ze te horen krijgt, klinkt een duidelijk ‘nee’!
Ingrid geeft aan dat ze weet dat het onder ogen zien en verwerken van de acceptatie van dyslexie voor een klant tijd nodig heeft. “Ik vertel mijn klanten dat ze zich vooral tijd moeten gunnen om dit proces aan te gaan.” Uiteindelijk is de klant verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Ingrid is van mening dat volwassenen de hulp en ondersteuning moeten kunnen krijgen die zij nodig hebben om beter te kunnen functioneren. Hierbij moet rekening worden gehouden met de voorkeur van informatieverweking (via de rechter hersenhelft) door mensen met dyslexie. Pas dan zetten dyslecten echt stappen vooruit en staan zij steviger in het dagelijks leven. Dit gebeurt doorgaans in een coachingstraject met sessies van anderhalf uur of trainingen van één of meerdere dagen. De klanten krijgen ‘huiswerk’ mee dat ze in het werkveld, op school of in de thuissituatie gaan oefenen. Dit levert hun meer inzicht en kennis over zich zelf op.
Nieuwe klanten
Ingrid krijgt de meeste klanten doorverwezen van Dynamika in Amsterdam. Zij is collega van Dynamika en werkt volgens dezelfde methode. Hierbij staat de voorkeur voor het gebruik van de eigenschappen in de rechter hersenhelft centraal. Daarnaast bouwt zij aan een eigen netwerk in Limburg met GZ-psychologen, psychologen en andere professionals. Hierbij vind over en weer doorverwijzing van klanten plaats. Voor het testen van dyslexie wordt er samen gewerkt met een GZ-Psycholoog in Heerlen. Dit netwerk begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. Ingrid vindt het belangrijk om te kijken naar wat de klanten nodig hebben, ook als dit betekent dat zij hen (tijdelijk) doorverwijst naar derden.
Net gestart, kun je voldoende bieden?
Ingrid kan hier volmondig ‘ja’ op zeggen. “Mijn ‘gereedschapskist’ wordt steeds voller en blijft zich steeds verder vullen door de ervaringen die ik op doe met mijn klanten. Ik merk dat ik ook met een minder uitvoerige voorbereiding een klant in een sessie goed kan begeleiden. Ik herken snel de problemen en worstelingen die mijn klanten doormaken, mede door mijn eigen ervaringen. Ik herken de zoektocht die met dyslexie gepaard gaat.”
“Het is fijn om te ervaren dat klanten bij de afsluiting van de begeleiding positieve reacties teruggeven. Dit zijn echt cadeautjes! Dat geeft zoveel energie. Wat is er heerlijker dan mensen echt te kunnen helpen?!”
Ik zie je gewoon stralen. Je vindt het inderdaad heel erg leuk.
Wat ontbreekt nog in het werk?
“Voor volwassenen met dyslexie is er weinig hulp. Dat is voor mij een belangrijke reden geweest om mijn bedrijf te starten. In het verlengde hiervan ben ik sinds kort gestart met het organiseren van bijeenkomsten voor volwassenen met dyslexie. Iedere derde maandag in de maand zijn mensen met dyslexie welkom om op een informele wijze met elkaar in gesprek te gaan. Voor meer informatie zie: www.egovici-coaching.nl
Het zou toch fantastisch zijn als dit een succes wordt.”
“Daarnaast is er een nieuw concept ‘WALK & TALK’ in ontwikkeling om wandelen, coaching en oefeningen die de integratie tussen linker en rechter hersenhelft bevorderen, te combineren. Dit zal in de vorm van een paar uur, een dagdeel of trainingsdag aangeboden worden. Door deze combinatie heb je minimaal 30 minuten beweging in de frisse lucht en tegelijkertijd werk je door middel van coaching aan het aanpakken van je problemen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je al lopend in de buitenlucht beter de informatie verwerkt en inzichten opdoet. Dit komt ook door de oefeningen die de samenwerking tussen de hersenhelften verbetert. Ik nodig je uit om je reactie op dit concept te laten horen op buro@egovici-coaching.nl.”
Ingrid heeft zichzelf overwonnen, dat is duidelijk. Ik denk zelfs dat je klanten ook bij jou weggaan met in hun achterhoofd: Veni, Vidi, Vici! Ik kwam, ik zag en… ik overwon! Ik wens je heel veel succes toe met je nuttige werkzaamheden. En nog heel veel cadeautjes!